UA-61091091-1 Parc Natural del Delta de l’Ebre – Turisme Sant Jaume d'Enveja

Turisme Sant Jaume d'Enveja Turisme Sant Jaume d'Enveja

Parc Natural del Delta de l’Ebre

Vine a conèixer el Parc

RESERVA DE LA BIOSFERA

El Delta de l’Ebre s’endinsa al mar com una gran au amb les ales esteses. El riu arriba al seu destí final ampli i majestuós, flanquejat per un mar d’arrossars que canvia el seu aspecte amb el pas dels mesos i de les estacions de l’any. Situat al sud de Catalunya, a 200 kilòmetres de Barcelona, aquest territori de gran biodiversitat, ric i fràgil, canviant i efímer, s’ha convertit en un dels destins preferits per a l’observació d’aus, les rutes en bicicleta i els esports nàutics.

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de la regió Mediterrània. Amb una superfície total de 7.736 hectàrees comprèn les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Dins la seva vasta extensió s’hi troben les basses de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada i l’Encanyissada; així com les illes de Buda, Gràcia, Sapinya i Sant Antoni; les penínsules de la Punta de la Banya i del Fangar, els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

Protegida com a Parc Natural i declarada Reserva de la Biosfera, s’ha de recòrrer aquesta terra dominada per l’aigua -riu, llacunes, arrossars, canals, sèquies … – sense rumb fix, perdent-nos per les estretes i laberíntiques carreteres que s’entrecreuen i porten a tot arreu. El punt d’orientació són les muntanyes del Montsià que protegeixen el flanc oest del Delta, i el riu, i el mar.

El què no et pots perdre al Delta

La bassa de les Olles, consta de cinc miradors, un carril per a bicicletes de quatre kilòmetres de recorregut i una àrea de servei.

©Jordi Gil Ferrer

A la punta del Fangar no hi ha accés motoritzat. Es tracta del braç nord del delta que té una superfície de 517 hectàrees. Hi trobem un mirador i el far envoltat de miratges. Hi viu una colònia de xarracs, la més important de la Península.

©Jordi Gil Ferrer

A la bassa del Garxal hi trobem un carril bici de tres kilòmetres i cinc miradors, entre els quals destaca el Zigurat, una gran construcció de fusta dins la que hi viuen un munt d’ocells.

El Garxal

L’accés a l’Illa de Buda és restringit ja que és una important àrea de nidificació que cal protegir especialment. A prop hi ha l’observatori de Migjorn que permet tenir-ne una bona visió. Es pot vorejar en vaixell o caiac.

La punta de la Banya és l’altre braç del Delta i aquest mira cap a la badia dels Alfacs. És un dels millors indrets per a veure flamencs. L’entrada és restringida. Aquí hi ha les salines de la Trinitat, en ple funcionament.

La llacuna de l’Alfacada i el mirador de Migjorn són un altre dels punts on s’ha d’anar per contemplar les nombroses colònies d’aus que habiten al Delta.

Flamencs

L’Encanyissada, la llacuna més gran del Delta, és un dels llocs privilegiats per a l’observació d’aus. Hi ha un carril bici que dóna la volta a la llacuna i a on hi trobem diversos miradors. Aquest també passa per la Casa de Fusta on, a més de poder contemplar una exposició sobre la fauna de la zona, hi ha una gran barraca tradicional que és punt d’informació i agro-botiga. També hi ha un restaurant i un centre d’activitats.

A la bassa de la Tancada hi ha instal·lat un mirador faunístic sobre la llacuna i un carril bici que voreja una part de la llacuna. També s’hi poden veure dues barraques, de les més antigues, recentment restaurades. Aquí mateix, a les antigues salines de Sant Antoni hi ha MónNatura Delta de l’Ebre, una visita per conèixer millor el passat, el present i també l’incert futur del delta.

Camí de Sant Carles de la Ràpita, a mà esquerra hi trobem els Ullals de Baltasar, unes surgències d’aigua que han creat un ecosistema ben diferent a la resta del Delta. Es recorre per senders a través d’un itinerari d’uns 500 metres.

Comparteix:

Element

Become a Member


Continue