Passeig Fluvial

Via verda “A Buda”

La ruta que transcorre des del pont Lo Passador i finalitza a l’Illa de Buda,on se situa el Km. 0 del camí de Sant Jaume, és ser un camí vora riu que permet gaudir plenament del patrimoni natural que ens envolta, descobrint tots i cadascun dels elements més característics del nostra ribera: camí de sirga, arrossar interactiu (accés lliure), panell-observatori dels quatre colors del Delta, lo Bosquet (format per un grup d’arbres centenaris vora el riu), visita al CIBDE (Centre d’Interpretació de Barraques del Delta de l’Ebre), i finalitza a l’atractiu Km. 0 que ens situa entre el braç principal i el del riu Migjorn, i la meravellosa Illa de Buda.

Passeig Fluvial

Passeig Fluvial

 

L’element més singular i nou atractiu turístic d’aquesta via verda “A Buda” és l’accés lliure a un arrossar interactiu, a traves d’una passarel·la i passadís d’arròs que permet al visitant xafar aigua i fang, aquests dos elements tant característics del Delta de l’Ebre. La idea sorgeix quan sovint el visitant preguntava on i com es podia entrar a un arrossar…

Arrossar interactiu

 

Arrossar interactiu

Arrossar interactiu

A l’arrossar d’accés lliure s’afegeix el panell observatori que just en el mateix arrossar permet conèixer a quina estació del procés de l’arròs ens trobem, a traves d’un ullal bordejat pels colors corresponents a cadascuna de les etapes del conreu de l’arròs.

L’encant del Bosquet, just enfront de l’arrossar interactiu, on el passat dia 29 de maig celebrarem la festa de la Plantada i on també se celebra la festa de la Sega, compta amb la particularitat de ser l’únic bosc format per un grup d’eucaliptus centenaris, que permet gaudir de l’Ebre sota la fresca ombra dels majestuosos arbres que el formen.

Plantada 2016

Riu avall ens obliga una atractiva aturada al Centre d’Interpretació de Barraques, impulsat per l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i el Museu de les Terres de l’Ebre. Una experiència única per conèixer la manera de viure dels nostres avantpassats, una manera de viure humil, però molt d’acord amb la natura. La barraca que ha estat recentment equipada interiorment amb el mobiliari i estris més tradicionals, ens farà viure un emocionant recorregut històric per l’arquitectura popular, mil·lenària i singular del Delta de l’Ebre.

BARRACA

Si retornem i continuem via “A Buda”, arribarem a l’Illa del Delta, la meravellosa Buda que contemplarem des del braç de Migjorn-Km 0, un espai únic que t’ofereix multitud de sensacions que només es poden obtenir observant-la amb silenci, abans que l’Ebre s’incorpori al mar. Aquest dolç mar que, seguint pel camí de Migjorn i del seu fantàstic mirador, ens permetrà gaudir de les platges més verges de tot el litoral català: les platges de Migjorn, la platja naturista, la del Serrallo i La Platjola, i de la llacuna l’Aufacada.

Mirador migjorn

 

Mertxe Alarcón

BUDA

 

 

Masia Illa de Buda

Illa de buda

L'Alfacada

Platja del Serrallo

Platja Naturista

Platja de Migjorn