24 de juny, Festa de la Plantada

 

 

El diumenge dia 24 de juny tindrà lloc a Sant Jaume la tradicional Festa de la Plantada.

plantada
Un homenatge als nostres avantpassats representant davant els visitants com era la feina dels pagesos, tota a mà, de plantar un arrossar. Feina dura “xafa’n” fang, que els assistents a la jornada poden veure i experimentar de primera mà.

Tancada
Aquesta festa es realitza com cada any a l’arrossar interactiu, un lloc únic on el visitant pot entrar dins un arrossar i comprovar com era el dia a dia d’un colonitzador del delta.

Arrossar interactiu
Aquest arrossar inaugurat l’any 2016 està situat al passeig fluvial del riu, al costat d’un meravellós bosc d’eucaliptus centenaris.

Plantada 2016
La festa de la Plantada començarà a les 11.00 hores del matí amb l’arribada dels plantadors amb rua de carros, com antigament arribaven al “tros”. Els fan la rebuda la rondalla de Sant Jaume i el grup de Jota “Sarabastall davant el públic assistent.

SAM_1346

 

100_1456

plantada
A les 11.30 hores comencen les feines de l’arròs amb l’arrancada del planter, repartiment de garbes i inici de la plantada, tot amenitzat i teatralitzat pel grup local Tempo Teatre.

plantada

plantada

Plantada 2016

Plantada 2016
Arriba l’hora del “Cigarret”, els plantadors surten a descansar de les feines i agafen forces a la Taverna. Quan tornen a la feina ja ho fan acompanyats dels visitants que voluntàriament entraran dins l’arrossar i podran plantar assessorats pel pagès.

plantada
La jornada acabarà teatralitzada. Al costat de l’arrossar està el bosc d’eucaliptus on hi haurà la Taverna Típica de les mestresses que oferiran el seu servei amb productes típics del delta.

La Plantada.
Arriba l’hora del dinar on podrem trobar una degustació d’arròs, baldanes i més productes típics per tothom que es vulgui quedar. L’Ajuntament posarà taules, cadires i serveis a disposició lliure del visitant.

sega
També hi haurà una petita fira d’artesania local, un protocol i activitats diverses a la tarda, com un passeig amb llagut pel riu, un torneig de Lluita tradicional de Bac de les Terres de l’Ebre.
plantada
La cloenda de la Festa de la Plantada serà un berenar popular del dolç més típic del nostre poble “LA PARACOTA “elaborat al moment i davant el públic per les mestresses de Sant Jaume.

plantada

Aquí teniu el programa d’actes de la Festa de la plantada.

Festa Plantada 2018