El Delta en bicicleta

El Delta de l’Ebre és un territori per a bicicletes, totalment pla, poc transitat i amb infinitat de racons als quals només és possible apropar-s’hi a peu o sobre dues rodes. Aquí tens algunes propostes per gaudir d’aquest immens territori.

  • El sender senyalitzat que discorre pel marge del riu i que porta des de la localitat d’Amposta fins a l’illa de Buda és molt interessant. D’Amposta a Migjorn hi ha 27 kilòmetres que transcorren per un sender exclussiu per vianants i bicicletes, només al final del trajecte trobarem un tram de carretera compartida. Pel camí us podeu aturar al bosquet de ribera de Sant Jaume, el millor conservat de tot el tram final del riu. Des d’allà és fàcil imaginar com devien ser aquestes terres fa cent anys.
  • A la banda de Deltebre també hi ha un bonic passeig fluvial, hi podeu arribar creuant Lo Passador. Perfecte per gaudir-lo en bicicleta.
  • Un altra bona recomanació és fer el sender que recorre el perímetre de la llacuna de l’Encanyissada d’uns 15 kilòmetres de longitud. Aquesta és una de les rutes estrelles per fer en bicicleta pel Delta de l’Ebre. Es triga unes dues hores i al llarg del camí es troben diverses torres mirador. En el punt d’origen i final de l’itinerari hi ha una gran barraca on adquirir productes autòctons, un restaurant i el mirador de l’Encanyissada amb magnífiques vistes de la llacuna i el Montsià.
  • Un altre dels senders recomanables és el que s’acosta a la llacuna de la Tancada i que té com a visita un dels centres d’interpretació i documentació del Delta. MónNatura Delta pertany a la Fundació Territori i Paisatge i està ubicat a les antigues salines de la Trinitat. La visita permet conèixer millor la formació i desenvolupament d’aquest territori, així com la seva fauna i flora endèmiques.
  • El recorregut per la desembocadura de l’hemidelta nord, que mostra el Garxal i s’atura al mirador del Zigurat és molt assequible i permet contemplar les impressionants dunes de Riumar.
El Delta en bicicleta

Sant Jaume Els Muntells Eucaliptus

L’anomenada Ruta 10 va del poble de Sant jaume d’Enveja fins a la platja dels Eucaliptus i permet descobrir en bicicleta alguns dels millors paisatges del Delta de l’Ebre. En gairebé 20 kilómetres es travessen boscos de ribera, senders entre arrossars, es circula pel Camí de Sirga, es visiten pobles com Els Muntells i et pots fer una remullada a la platja. I tot això amb un desnivell 0 i la mínima dificultat.

La Ruta 10 és circular i es pot fer en un parell d’hores. El punt de partida és el Pont Lo Passador, a Sant Jaume d’Enveja, on agafarem el Camí de Sirga que surt a la nostra dreta, és a dir tindrem el riu a mà esquerra. Poca estona després de començar la ruta trobem l’arrossar interactiu on si us ve de gust podeu entrar a trepitjar el fang i conèixer una sensació poc habitual fòra d’aquestes contrades.

Una mica més endavant haureu de girar a la dreta i enfilar cap a Sant Jaume, seguiu recte fins a trobar a la vostra dreta una gran barraca tradicional, esteu al Centre d’Interpretació de les Barraques, una visita absolutament aconsellable per saber com es vivia no fa ni un segle al Delta de l’Ebre.

I ara sí, es deixa enrera Sant Jaume i travessant el canal seguim direcció a Els Muntells, creuem el poble i sense deixar el carrer Major arribem a l’urbanització dels Eucaliptus i a la platja.

Tornem enrere de nou cap Els Muntells i abans d’arribar-hi trobareu una carretera a mà dreta (Camí del Matà) que porta fins a la carretera de Sant Jaume a Buda en un trajecte d’uns 4 kilòmetres. Travessem el canal i enllacem amb el Camí de Sirga per retornar a Sant Jaume.

20 KILÒMETRES, DUES HORES DE DURADA, DESNIVELL 0 I MÍNIMA DIFICULTAT

Descarregueu-vos la ruta en PDF

En bici pel Passeig Fluvial

Pel Camí de Sirga en bicicleta

Aquest itinerari, ideal per fer en bicicleta­, segueix l’antic Camí de Sirga des de Sant Jaume d’Enveja fins a l’Illa de Buda. Durant la ruta podrem observar un molt ben conservat bosc de ribera i grans extensions d’arrossars i contemplar l’abundant colònia d’aus que habita el Delta.

El recorregut comença a l’embarcador de Sant Jaume i segueix Ebre avall pel passeig fluvial. El primer tram que arriba fins el final del poble  està asfaltat. Un cop allà comença un camí de terra delimitat per tanques de fusta. Aquest sender va paral·lel al riu, tot i que en bona part del trajecte aquest no es pot veure.

Aquest trajecte d’uns 14 kilòmetres té com a parada ineludible el mirador de Migjorn, que ofereix la possibilitat d’observar l’illa de Buda i la infinitat d’aus que allí s’hi congreguen i, amb una mica de sort, els cavalls de la Camarga. A l’estiu és imprescindible prendre el bany a la platja de Migjorn, una de les més boniques del Delta i gaudir del xiringuito Budamar.

14 KILÒMETRES D’ANADA I 14 DE TORANDA, TRES HORES DE DURADA, DESNIVELL 0 I MÍNIMA DIFICULTAT

Recomanacions per a les rutes

Cal dur casc
Menjar i aigua
Crema solar
Repel·lent de mosquits