Sant Jaume d'Enveja - Turisme sostenible

El turisme és sostenible o no serà. Us convidem a descobrir el Delta de l’Ebre i el municipi de Sant Jaume d’Enveja en clau sostenible, a que recorreu els senders que es perden entremig dels arrossars tot pedalant, a gaudir de les platges desertes i dels cels de colors solcats per estols d’aus. A tastar una gastronomia amb gran personalitat elaborada amb productes de proximitat i mans expertes, a conèixer la cultura popular i les tradicions.
Festa de la Plantada 1
Paella marinera
Garceta

Els darrers anys el Delta de l’Ebre s’ha configurat com una destinació de turisme sostenible gràcies al seu compromís amb la sostenibilitat, reconegut a nivell internacional amb distintius com la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Aquest compromís inclou un conjunt d’actuacions que tenen per finalitat promoure la compatibilitat entre l’impacte econòmic, social i estètic de l’activitat turística amb la integritat mediambiental i cultural del territori. Gràcies això el Delta va obtenir l’any 2009 el Premi Europeu d’Excel·lència Turística (EDEN), i juntament amb la resta de Terres de l’Ebre va ser declarat Reserva de la Biosfera l’any 2013 per les seves qualitats naturals, per ser punt de rebuda i hostalatge de milers d’aus, però també com exemple de com un entorn natural pot conviure amb l’activitat humana.

The Sustainable Top 100

Un altre dels reconeixements com a destí de turisme sostenible ha estat la inclusió del Delta de l’Ebre a la llista The Sustainable Top 100 (les 100 millors destinacions sostenibles del món) diversos anys consecutius.

La singularitat del Delta de l’Ebre s’expressa per la seva realitat geogràfica i natural, però també per les seves particulars tradicions, la cultura, el patrimoni arquitectònic i la seva història. Un territori pla que convida a ser descobert en bicicleta, una economia agrícola amb iniciatives cada vegada més poderoses de conreu ecològic acompanyades de vies de distribució sostenible són algunes de les petites gran accions que s’estan portant a terme. Els arrossars que defineixen el paisatge deltaic són bon exemple de la simbiosis entre l’activitat humana i la sostenibilitat del Delta. Aturen la salinització de les terres, procuren aliment a les nombroses aus que hi viuen i configuren una gran part de l’economia.

Cal remarcar l’alt valor ecològic del Delta de l’Ebre i per preservar algunes de les zones més fràgils s’ha de vetllar per a què la pressió turística es faci en clau de sostenibilitat.

Moltes iniciatives municipals van en aquesta direcció: gaudir respectant el territori i apreciant la seva idiosincràsia, impulsar iniciatives privades que treballin en aquesta direcció, procurar una mobilitat sostenible i respectuosa amb l’entorn, tenir cura del paisatge, la fauna i la flora…

Decàleg per un turisme responsable

1- Gaudiu de l’entorn natural sense deixar-hi la vostra petjada.

2- Respecteu els senyals, els itineraris i les zones d’accés prohibit.  Observeu o fotografieu sempre des dels llocs indicats.

3- Quan sortiu a visitar el Delta, retorneu les deixalles, papers, plàstics, llaunes i minimitzeu-ne l’ús. Deixeu els terrenys nets com els trobareu i, si cal, més nets.

4- Recorreu el territori fent servir la bicicleta o caminant.

5- Cal que respecteu la fauna i flora i en gaudiu en silenci, observeu i mantingueu el seu habitat com si no hi haguéssiu estat.

6- Trieu allotjaments sostenibles.

7- Utilitzeu l’aigua amb mesura, és un bé preuat que cal estalviar.

8- Feu servir els contenidors de selecció de brossa. Reciclem.

9- Compreu a les botigues properes i feu servir productes de proximitat i ecològics

10- Interesseu-vos pels costums del territori i gaudiu amb les seves festes, tradicions, la gastronomía local…

Arròs
Barraca Delta de l'Ebre
Turisme sostenible
Festa de la Plantada Sant Jaume d'Enveja