UA-61091091-1 Illa de Buda – Turisme Sant Jaume d'Enveja

Turisme Sant Jaume d'Enveja Turisme Sant Jaume d'Enveja

Illa de Buda

@Mertxe Alarcón

L'illa de Buda

Mertxe Alarcón
©Mertxe Alarcón

L'illa de Buda es pot visitar per Sant Pere, quan l'entrada és lliure i els habitants de Sant Jaume hi van en romeria.

Un dels indrets més emblemàtics i recomanables al Delta de l’Ebre és l’Illa de Buda. La seva entrada és restringida i cal una autorització per accedir-hi, això l’ha preservat i la converteix en un lloc molt especial. Està situada a l’extrem oriental del Delta, té més de mil hectàrees de superfície i uns cinc kilòmetres de longitud. És l’illa més gran de Catalunya.

Envoltat de misteri, un territori d’ocells, arròs, eucaliptus i cavalls.

D’origen al·luvial, ja que s’ha format pels sediments que deixa el riu Ebre a la seva desembocadura, té forma d’un triangle invertit i està envoltada pels dos braços del riu, el principal és la gola de Llevant, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari, que és la gola de Migjorn.

A l’interior de l’illa hi ha les llacunes del Calaix Gran i el Calaix de Mar que són l’hàbitat d’un gran nombre d’ocells.

Actualment encara s’hi conrea arròs i s’hi poden veure cavalls adaptats al terreny que procedeixen de la regió francesa de la Camarga, el delta del Roine. L’Illa de Buda forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

No et perdis el documental «Buda, l’illa del Delta» (2014) realitzat al llarg de més de dos anys per un equip dirigit per Santi Valldepérez. Una visió propera d’aquest emblemàtic espai natural.

Els creuers pel riu Ebre que arriben a la desembocadura permeten vorejar part de l’illa i veure els seus altíssims eucaliptus, també s’organitzen excursions amb caiac.

La romeria de Sant Pere i la Ruta de l'Angula

Pels volts de Sant Pere, a finals de Juny, s’organitza des de Sant Jaume una romeria fins l’Illa de Buda. Una de les millors formes d’arribar-hi és fent la Ruta de l’Angula, un passeig d’una hora i mitja seguint l’antic camí de sirga i refent el periple final de les angules en el seu viatge riu amunt. La ruta surt de Lo Passador i voreja el riu fins l’Illa de Buda. A la petita ermita de Sant Pere ja a l’interior de l’illa culmina la romeria amb una missa i una menjada de germanor. Alguns fan l’anada a l’Illa de Buda en cavall i la nit abans ja surten cap a la platja de Migjorn on passen la nit. L’endemà tots es troben a Buda. La caminada és una experiència magnífica que permet conéixer els antics camins fluvials i el cor de l’Illa de Buda.

Turisme rural a l'Illa de Buda

Una part de l’Illa de Buda és propietat privada i pertany a la mateixa família des de l’any 1924. La casa pairal i familiar és una de les més antigues del Delta i està condicionada com allotjament de turisme rural en el que el coneixement del medi i el respecte per l’entorn són fonamentals.

Com arribar?

Des de Migjorn

Una altra forma d’acostar-s’hi és a peu per la gola de Migjorn.

Cal deixar el cotxe a la platja de Migjorn —al final de la carretera que uneix el municipi de Sant Jaume d’Enveja amb el sector meridional de l’illa de Buda— i agafar un camí de sorra que porta cap a la mar. Veurem les aigües tranquil·les d’aquest braç de riu, la gola de Migjorn, que mor a 40 metres de la platja. Pel camí passarem pel Mirador de fusta, val la pena pujar-hi per descobrir la gran varietat d’ambients naturals de l’entorn: llacunes, arrossars, platges i marges fluvials habitats per tota mena d’ocells aquàtics i una infinitat d’espècies vegetals. A l’esquerra, de cara a la mar, es veu l’interior de l’Illa de Buda on les basses del Calaix Gran i del Calaix de Mar comparteixen protagonisme amb arrossars, eucaliptus i palmeres que inspiren un aire tropical.

Illa de Buda
Comparteix:

Element

Become a Member


Continue