Observació d'aus al Delta de l'Ebre

El Delta de l'Ebre és una zona humida d'interès internacional pel que fa als ocells, ja que serveix d'àrea de repòs i d'hivernada, a més de ser el lloc de cria per a nombroses espècies.

Ocells durant tot l'any

El Delta és un espectacle ornitològic durant tot l’any, però el tipus d’aus i la quantitat varien segons l’època.

L’estiu i el final de la primavera és el moment més òptim, quan les diferents espècies han criat i el Delta és ple de vida. Pels canals i les sèquies no és gens difícil veure famílies senceres d’anàtides «aprenent a nedar».

A la tardor, quan tenen lloc les grans migracions, el Delta es converteix en parada imprescindible i lloc de pas per una gran quantitat d’aus. L’espectacle està assegurat.

L’hivern és l’estació de les aus aquàtiques, una oportunitat única de gaudir de la visió dels bernats, les fotges i els ànecs.

©Jordi Gil Ferrer

Ruta ornitològica des de Sant Jaume

Des de Sant Jaume d’Enveja anirem a veure aus a l’Illa de Buda i a la gola de Migjorn, on hi ha una torre d’observació que ofereix vistes insuperables de l’illa de Buda, amb els seus arrossars, saladars, tolls i llacunes, a més dels canyissars i de la zona pantanosa de l’Alfacada.

Aquesta àrea és una de les millors de tot el Delta per veure una gran diversitat d’ocells en poc temps.

La platja també és un escenari magnífic on podem buscar ocells marins. Pel camí, grans extensions d’arrossars ens regalen la visió de centenars d’aus buscant aliment o, simplement, prenent el sol.

La ruta pel sud de l’Ebre continua per la llacuna de l’Encanyissada, un paradís ornitològic, i enllaça amb la llacuna de la Tancada per arribar finalment a la platja del Trabucador i a les Salines, on hi ha la colònia més nombrosa de flamencs.

Gavina

Al Delta viu la colònia de gavina corsa més gran del món. Una espècie endèmica de la Mediterrània.

Flamenc

S’hi han observat més de 350 espècies de les prop de les 600 existents a Europa.

Espectacle d'estiu

El grup d'aus més nombrós que hi ha al Delta és el de les anàtides, un 51%, sobretot l’ànec collverd i els xarxets.