Fem un volt fins Els Muntells

Els Muntells és un dels millors  llocs per recòrrer el Delta de l’Ebre. Els «munts» de sorra que cobrien aquestes terres donen nom a aquest petit nucli urbà situat a poc menys de quatre kilómetres de la platja. Un llarg carrer principal, el carrer Major, on es troben totes les botigues, resturants i serveis, n’és el centre. Al bell mig hi ha l’èsglesia parroquial de Sant Llorenç que data de la dècada de 1950 i l’Ajuntament que governa des de 1980, any que la vila es va constituir com a Entitat Municipal Descentralitzada. Aquest fet se celebra amb una festa el cap de setmana més proper al 16 de febrer. La Festa Major en honor a Sant Llorenç es fa del 8 al 15 d’agost amb bous, grans balls, menjades populars i un munt d’activitats.

On avui se sitúa el poble dels Muntells, no fa gaire més de cent anys eren terres salobres, envoltades de maresmes que mica en mica els seus habitants van anar convertint en terres conreables i en un lloc agradable per viure-hi. La barraca era la vivenda tradicional i els voltants dels Muntells n’era ple. Avui gairebé no en queden, algunes de petites destinades a la temporada de caça i altres de recent creació per a estiueig o allotjament rural. Al carrer Major hi podem veure la Barraca de Conxita del Delta, anomenada del «Governador», que va ser edificada a finals de la dècada dels 70 emprant les tècniques i costums tradicionals d’aquesta terra.

El poble, amb uns 500 habitants, té tota mena de serveis: el restaurant Ida Machino amb gastronomia deltaica; el forn de pa Cherta-Gisbert on podreu comprar dolços tradicionals i pa d’arròs; allotjaments, i una àrea d’aparcament de caravanes.

Ruta fins a la bassa de la Platjola

La bassa de la Platjola està a uns tres kilòmetres dels Muntells, en direcció a la platja. Amb la seva forma d’ametlla, és un dels refugis de les aus del delta. Molt a prop hi ha la platja d’Eucaliptus que pertany al municipi d’Amposta i, cap al nord, s’obre la gran platja del Serrallo. Una bona opció és llogar una bicicleta a l’empresa 4Camins que està situada als Muntells i arribar a la Platjola tot pedalant.

La Platjola Sant Jaume d'Enveja