24 hores a Sant Jaume d'Enveja

06 hores - bon dia Delta

L’aventura de descobrir el Delta comença a Sant Jaume d’Enveja on segur haureu trobat l’allotjament adequat i un bon restaurant per sopar la nit de l’arribada. Convé matinar per viure una gran experiència. Amb les primeres llums del dia cal agafar la carretera cap a la gola de Migjorn on us espera una magnífica sortida de sol des de la platja. Llums màgiques que pinten el mar i el sol i ofereixen un espectacle únic. Un silenci trencat només pel vol i els crits de les aus.

Illa de Buda

08 hores - voltant per la gola de Migjorn

Un cop a Migjorn i quan el sol ja comença estar alt és el moment de fer un tomb per la platja. Cal pujar al Mirador de Migjorn per observar un entorn natural magnífic i després es pot anar fins a la Finca del Violí on hi trobareu diverses llacunes, una zona d’aiguamolls, camins per recórrer la zona, un mirador, un observatori ornitològic i itineraris dissenyats per gaudir de les aus i del paisatge.

Finca del Violí

11 hores - esmorzar de forquilla

Segur que heu fet gana. Moment de l’esmorzar, per molts un dels millors àpats del dia. Una bona opció es tornar cap a Sant Jaume i fer un bon esmorzar de forquilla en qualsevol dels establiments de restauració del municipi. Baldanes, anguiles en suc, una bona truita de gambes… un tast de cuina deltaica.

Anguila amb suc

12 hores - la ruta 10 en bici

El Delta de l’Ebre és un territori ideal per recórrer en bicicleta i després de l’esmorzar convé fer una mica d’exercici. Podem seguir la Ruta 10 que proposa el Parc Natural i començar a pedalar cap Els Muntells passant per la vora dels camps d’arròs i anar cap a la platja i la llacuna de la Platjola. Pel camí podrem contemplar nombroses aus.

Des de la Platjola es pot arribar per la vora de la mar fins el Serrallo i gaudir d’aquestes immenses i desertes platges deltaiques. Hora de començar a pensar en el dinar, una opció, ja que esteu a prop d’Els Muntells, es quedar-vos-hi i tastar un bon arròs. L’altra possibilitat es seguir fins a Sant Jaume i triar un dels nombrosos restaurants del poble on trobareu els plats més representatius de la gastronomia del delta.

La Platjola Sant Jaume d'Enveja

16 hores - passeig pel Passeig

La tarda és per passejar. Tota la ribera del riu es pot recórrer per un sender senyalitzat que ofereix unes vistes precioses del riu i del pont Lo Passador. Riu amunt s’arriba al poble de Balada; riu avall es passa per l’Arrossar Interactiu (no us perdeu l’experiència de trepitjar fang entre les espigues d’arròs), pel bosquet de ribera i pel Mas Illa de Riu, un edifici esplèndid de principis de segle XX avui convertit en allotjament rural.

Passeig Fluvial

18 hores - barraques, pastissets i sopar

Una jornada a Sant Jaume ha d’incloure la visita al Centre d’Interpretació de les Barraques i a la barraca museïtzada que hi ha allà mateix. Les barraques són les contruccions típiques del Delta, fetes amb els materials naturals que els pagesos tenien a mà, palla, fang i borró. La visita al Centre és la millor manera de conèixer com es vivia en aquestes terres fa més de cent anys i saber una mica més de la història de Sant Jaume.

Lo Xalet Sant Jaume d'Enveja

Comença a fosquejar i s’ha d’anar buscant un lloc per anar a sopar. Abans però podeu fer un volt pel carrer Major, amb l’esglèsia flanquejada per dues esveltes palmeres i pel “Xalet” un bonic edifici d’estil colonial. Podeu comprar productes típics del Delta, pastissets, cócs, baldanes, arròs… a les botigues del poble i tot caminant arribar fins Lo Passador per contemplar com el sol es pon darrera de les muntanyes. I, ara sí, un bon sopar.

Lo Passador Sant Jaume d'Enveja