Festes Majors

Sant Jaume és festes

Sant Jaume és un poble de festes i tradicions. A més de diades tan celebrades com les Festes Majors, la cavalcada dels Reis, Carnestoltes –amb desfilada de carrosses i disfresses– o Sant Antoni, on s’apleguen una gran quantitat de cavalls, hi ha festes locals que tenen un ressó especial en el calendari del poble i que estan lligades a la tradició rural com les festes de la Plantada i la Sega.

Festes Majors

Festes Sant Jaume

Durant la setmana de Sant Jaume, al mes de juliol, el poble està de festa. Molta animació, gent al carrer, amb desfilades, jocs tradicionals, menjars populars, carrosses i balls. Es munta una plaça de bous als afores, encara que també es poden veure els bous corrent pels carrers principals de la població.

L’altra gran festa major de la vila és la de la Segregació que coincideix amb la revetlla de Sant Joan i que se celebra per commemorar la segregació de la vila de Tortosa el 1978 amb balls, bous i menjars populars.

De la Plantada a la Sega

Festa de la Plantada

Amb la rebuda dels «plantadors» comença aquesta gran festa de primavera que acomiada l’hivern i dóna la benvinguda al bon temps. És l’hora de plantar l’arròs, una festa que se celebra a tots els pobles de Delta i que des de fa anys s’ha convertit en un moment molt esperat. A Sant Jaume, tant la Festa de la Plantada com la de la Sega, es fan a l’Arrossar Interactiu que hi ha a la riba del riu.

El dia de la Plantada organitzen molts esdeveniments paral·lels, com una exhibició de rem i tallers de jotes, la música tradicional d’aquestes terres. Es munten paradetes amb productes tradicionals que converteixen la riba del riu en un atractiu mercat.

El cicle de l’arròs culmina amb la sega. A finals de setembre el Delta bull d’activitat, les carreteres s’omplen de tractors i els ocells hi van al darrere buscant l’aliment. Durant tot el matí es canten jotes i es proven menjars tradicionals.

Somriu, l'aniversari de Lo Passador

Somriu Sant Jaume d'Enveja

El pont Lo Passador és un element fonamental en la vida del poble. Es va inaugurar l’any 2010 i per commemorar-ho, des d’aleshores, cada any se celebra aquesta festa que durant un cap de setmana aplega a un munt d’activitats i paradetes.