Illa de Buda

L'essència del Delta

Illa de Buda Delta de l'Ebre Sant Jaume d'Enveja
Illa de Buda Delta de l'Ebre Sant Jaume d'Enveja
Illa de Buda Delta de l'Ebre Sant Jaume d'Enveja

Un dels indrets més emblemàtics i recomanables al Delta de l’Ebre és l’Illa de Buda. La seva entrada és restringida i cal una autorització per accedir-hi, això l’ha preservat i la converteix en un lloc molt especial. Està situada a l’extrem oriental del Delta, té més de mil hectàrees de superfície i uns cinc kilòmetres de longitud. És l’illa més gran de Catalunya.

Envoltada de misteri, un territori d’aus, arròs, eucaliptus centenaris i cavalls salvatges.

D’origen al·luvial, ja que s’ha format pels sediments que deixa el riu Ebre a la seva desembocadura, té forma d’un triangle invertit i està envoltada pels dos braços del riu, el principal és la gola de Llevant, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari, que és la gola de Migjorn.

A l’interior de l’illa hi ha les llacunes del Calaix Gran i el Calaix de Mar que són l’hàbitat d’un gran nombre d’ocells.

Actualment encara s’hi conrea arròs i s’hi poden veure cavalls adaptats al terreny que procedeixen de la regió francesa de la Camarga. L’Illa de Buda és un dels grans tresors del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

No et perdis el documental «Buda, l’illa del Delta» (2014). Una visió propera d’aquest emblemàtic espai natural.

Illa de Buda Delta de l'Ebre Sant Jaume d'Enveja

La romeria de Sant Pere i la Ruta de l'Angula

Pels volts de Sant Pere, a finals de Juny, s’organitza des de Sant Jaume una romeria fins l’illa de Buda. Una de les millors formes d’arribar-hi és fent la Ruta de l’Angula, un passeig d’una hora i mitja seguint l’antic camí de sirga i refent el periple final de les angules en el seu viatge riu amunt. La ruta surt de Lo Passador i voreja el riu fins l’illa de Buda. A la petita ermita de Sant Pere, ja a l’interior de l’illa, culmina la romeria amb una missa. Alguns fan l’anada fins a la desembocadura en cavall i la nit abans ja surten cap a la platja de Migjorn on passen la nit, a l’endemà segueixen camí. La caminada és una experiència magnífica que permet conéixer els antics camins fluvials i el cor de l’Illa de Buda.

Romeria Illa de Buda
Romeria Illa de Buda
Romeria de Sant Pere

Visita l'Illa de Buda amb la Buda Bike

buda & bike

La millor opció per conèixer i recórrer l’Illa de Buda és participar en una de les diverses Buda&Bike que cada estiu organitza l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja. Es tracta d’una experiència única ja que la ruta d’uns 7 kilòmetres i dues hores i mitja de durada visita els llocs més emblemàtics de l’illa sempre acompanyats de les explicacions dels guies del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

L’inici és a la finca del Violí, passa peMirador de Migjorn i, tot seguit, i sense deixar la bicicleta, la ruta s’endinsa a l’Illa de Buda fins arribar al Mas i l’Ermita de Buda. Durant l’itinerari es fan diverses parades, hi ha un tast de productes típics del Delta i es canten jotes.

Turisme rural a l'Illa de Buda

Una part de l’Illa de Buda és propietat privada i pertany a la mateixa família des de l’any 1924. La casa pairal i familiar és una de les més antigues del Delta i està condicionada com allotjament de turisme rural en el que el coneixement del medi i el respecte per l’entorn són fonamentals.

Illa de Buda Delta de l'Ebre Sant Jaume d'Enveja

Com arribar a l'Illa de Buda