Endinsa't al Parc Natural del Delta de l'Ebre

Terra d'ocells, aiguamolls, arrossars i llacunes

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de la regió Mediterrània. Amb una superfície total de 7.736 hectàrees comprèn les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Sota la seva àrea de protecció s’hi troben les basses de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada i l’Encanyissada; així com les illes de Buda, Gràcia, Sapinya i Sant Antoni; les penínsules de la Punta de la Banya i del Fangar, els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

Protegida com a Parc Natural i declarada Reserva de la Biosfera, aquesta terra dominada per l’aigua -riu, llacunes, arrossars, canals, sèquies … – s’ha de recòrrer sense rumb fix, perdent-nos per les estretes i laberíntiques carreteres que s’entrecreuen i porten a tot arreu. El punt d’orientació són les muntanyes del Montsià que protegeixen el flanc oest del Delta, el riu, i el mar.

Ocells sobrevolant el Delta

Sis parades imprescindibles del Parc

L’accés a l’Illa de Buda és restringit ja que és una important àrea de nidificació que cal protegir especialment. A prop hi ha l’observatori de Migjorn que permet tenir-ne una bona visió. Es pot vorejar en vaixell o caiac.

La punta de la Banya és un dels braços del Delta i aquest mira cap a la badia dels Alfacs. És un dels millors indrets per a veure flamencs. L’entrada és restringida. Aquí hi ha les salines de la Trinitat, en ple funcionament.

La llacuna de l’Alfacada, la Finca del Violí i el mirador de Migjorn són uns altres indrets on s’ha d’anar per contemplar les nombroses colònies d’aus que habiten al Delta.

La bassa de les Olles, consta de cinc miradors, un carril per a bicicletes de quatre kilòmetres de recorregut i una àrea de servei.

A la punta del Fangar no hi ha accés motoritzat. Es tracta del braç nord del delta que té una superfície de 517 hectàrees. Hi trobem un mirador i el far envoltat de miratges. És una important àrea de nidificació.

A la bassa del Garxal hi trobem un carril bici de tres kilòmetres i cinc miradors, entre els quals destaca el Zigurat, una gran construcció de fusta dins la que hi viuen un munt d’ocells.