UA-61091091-1 Festes i diades – Turisme Sant Jaume d'Enveja

Turisme Sant Jaume d'Enveja Turisme Sant Jaume d'Enveja

Festes i diades

Festes Majors

Durant la setmana de Sant Jaume, el mes de juliol, el poble està de festa. Animació, gent al carrer i molta alegria. S’hi munta una plaça de bous als afores, tot i que també es poden veure les corredisses de bous pels carrers principals. Desfilades de pubilles, jocs tradicionals com el pal ensabonat o les «birles», menjades populars, carrosses i balls de nit són sempre al programa de festes. L’altra gran festa major del poble és la de la Segregació que coincideix amb la revetlla de Sant Joan i que se celebra per commemorar la segregació del poble de Tortosa l’any 1978. Al programa hi trobareu balls, bous i també menjades populars.

Festa de la Plantada

Amb la rebuda dels «plantadors» comença aquesta gran festa de primavera que acomiada l’hivern i dona la benvinguda al bon temps. És l’hora de plantar l’arròs, una festa que se celebra a tots els pobles del Delta i que des de fa anys s’ha convertit en un moment molt esperat. El dia de la Plantada s’organitzen molts actes paral·lels, com una exhibició de rem i tallers de jotes, la música tradicional d’aquestes terres. Es munten paradetes amb productes tradicionals que coverteixen la vora del riu en un atractiu mercat.

Festa de la Sega

El cicle de l’arròs culmina amb la sega. A finals de setembre el Delta bull d’activitat, les carreteres s’omplen de tractors i els camps d’ocells que els van al darrera buscant l’aliment. Tradicionalment ha estat una època de festa i els darrers anys s’ha recuperat aquesta celebració en tots els pobles del Delta. A Sant Jaume la sega tradicional es fa en uns jornals de la vora del riu. Durant el dia també es canten jotes i es fan menjades populars. Una festa tradicional que no et pots perdre!!!

Somriu

El pont Lo Passador és un element fonamental en la vida del poble. Es va inaugurar l’any 2010 i per celebrar-ho, des d’aleshores, cada any se celebra aquesta festa que durant un cap de setmana aplega a la vora del riu un munt d’activitats i paradetes; s’organitzen visites guiades per les marges del riu, es fan actuacions musicals i rues… cada any s’incorporen noves propostes. I el que és segur és que per conèixer una mica millor el poble de Sant Jaume i els seus habitants aquesta és una ocasió immillorable.

Festes i diades

Sant Jaume és un poble de festes i tradicions. A més de diades tan celebrades com el dia de Reis, Carnestoltes –amb desfilada de carrosses i disfresses– o Sant Antoni, on s’apleguen una gran quantitat de cavalls, hi ha festes locals que tenen un ressó especial en el calendari del poble i que estan lligades a la tradició rural com les festes de la Plantada i la Sega.

I cal tenir en compte també la gastronomia i sobretot els dolços: panoli per festes majors, la mona de Pasqua i els pastissets i cócs per qualsevol celebració de l’any.

Calendari de festes

Gener
Reis

Febrer
Benedicció de Sant Antoni i Carnestoltes

Març / Abril
Setmana Santa, amb ram, processons i mones. No us perdeu la processó de «l’Encuentro», el Diumenge de Ressurrecció, de gran tradició al poble.

Abril
Sant Jordi

Juny
18 Festa de la Plantada
24 Festes de la Segregació

Juliol i agost
del 24 de juliol al 2 d’agost Festes Majors

Setembre
del 25 al 27 Somriu i Festa de la Sega

Desembre
Festes de Nadal amb una gran calvalcada de Reis

Festa de Sant Antoni
Carnestoltes
Carnestoltes

Dolços de festa

La gastronomia sempre va molt estretament lligada a les festes. A les Terres de l’Ebre la tradició en dolços ve d’antic i es mantè gairebé inalterada, amb innovacions, sí, però guardant-ne l’essència i les arrels. De gran influència àrab i elaborats amb productes propers, als pastissets farcits de cabell d’àngel s’hi han afegit altres ingredients com la confitura de taronja, de figa, el brossat i la xocolata. Per festes, el dolç és el panoli, fets amb farina, oli, sucre i matafaluga. Les paracotes, bunyols de figa seca,  omplen els Nadals d’aroma de mistela i anís. Cal esperar la Pasqua per assaborir les mones que en aquestes terres es fan amb pasta de briox i ous i també es farceixen de cabell d’àngel o xocolata. Els cócs –escaldat, de massana de l’agredolç, de crema, de brossat, d’ametla…– acompanyen qualsevol trobada, sigui o no sigui festa assenyalada.

Comparteix:

Element

Become a Member


Continue