UA-61091091-1 Centre d’Interpretació de les Barraques – Turisme Sant Jaume d'Enveja

Turisme Sant Jaume d'Enveja Turisme Sant Jaume d'Enveja

Centre d’Interpretació de les Barraques

Centre d'Interpretació de Barraques

Aquest petit museu mostra una exposició sobre la vida, el treball i l’habitatge dels primers pobladors del Delta. Les barraques són construccions típiques fetes amb els elements que la natura els oferia, canyes, fang i borró. El Centre d’Interpretació de les Barraques està dins del nucli de Sant Jaume. Hi podreu veure maquetes d’antigues barraques, fotografies, saber cóm es feien i quina mena d’usos tenien i apropar-vos a un sistema de vida totalment adaptat a l’entorn.

Conèixer el passat ens ajuda a valorar el present i preservar el futur!

I si voleu saber com es vivia a les velles barraques, conèixer els antics estris del camp i els domèstics, no us perdeu la recreació d’una d’aquestes construccions, totalment equipada com abans.

Centre d'Interpretació de Barraques

El Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre permet fer un recorregut històric i cultural per l’arquitectura popular, mil·lenària i singular, que ha esdevingut un dels símbols del Delta. Pretén així, conservar, valorar i difondre la manera de viure dels nostres pares i avis, una manera de viure dura i humil, però d’acord amb la natura. Al mateix centre hi trobareu un museu ornitològic on hi ha exposats un bon nombre d’espècies que hi habiten al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

El CI de les Barraques del Delta és una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, amb la col·laboració del Museu de les Terres de l’Ebre, del qual és una secció monogràfica, i del Parc Natural del Delta de l’Ebre. El principal objectiu és valorar, conservar i difondre el patrimoni històric i etnològic de Sant Jaume d’Enveja (i per extensió del Delta i de les Terres de l’Ebre), tot donant un nou relleu als aspectes identitaris de la població relacionats amb la colonització humana del Delta de l’Ebre.

C. I. de Barraques

CENTRE D’INTERPRETACIÓ
DE LES BARRAQUES DEL DELTA DE L’EBRE
Carrer Carles I, 22

Horari d’hivern
De dissabtes, diumenges  i festius
de 10 a 14 hores

Tel. 977 468 165

Les barraques eren construccions senzilles, resistents i funcionals, que guardaven un gran equilibri ambiental i paisatgístic amb l’entorn natural del Delta perquè era on s’aconseguien les matèries bàsiques per a construir-les: canya, fang, fusta i borró. Estan documentades des de l’edat mitjana i van tenir la seva màxima expansió entre finals del segle XIX i els inicis del XX, coincidint amb l’extensió del cultiu de l’arròs. Als anys 1960, les millors condicions de vida de la gent, els nous mitjans de transport (cotxe, furgoneta i motocicleta, van substituir cames, carro i bicicleta) i els nous materials de construcció van propiciar el seu abandonament.

Barraca antiga

Durant la dècada de 1980, però, les barraques tradicionals van convertir-se en un dels símbols del Delta. Als anys 1990 va revifar la seua construcció per a nous usos: casa de pagès, centre d’informació, sala d’exposició, segona residència, restaurant o allotjament rural. Actualment n’hi ha més d’un centenar escampades pel delta, totes construïdes en els darrers vint-i-cinc anys.

David Monllau, mestre barraquer, que havia passat la seva infantesa i joventut vivint en un d’aquests habitatges, va ser qui amb la seva tossuderia, amor per l’entorn i visió de futur va impulsar-ne la recuperació.

Al Centre d’Interpretació de Sant Jaume hi trobareu una barraca construida de la manera tradiconal on podreu reviure’n la història i conèixer de primar ma com eren les barraques, com estaven avillades, els mobres, els estris i els costums.

Comparteix:

Element

Become a Member


Continue